Benjamin Franklin

Benjamin Franklin
Benjamin Franklin rođen je u Bostonu, Massachusettsu, 17. siječnja 1706. godine koji je bio bez svog formalnog obrazovanja nakon 10 godine. Naime, pohađao je gimnaziju, ali nažalost već u 10. godini svog života morao je napustiti školu i početi sa radom kao šegrt u tiskarnici New England Courant gdje je obajvio svoj prvi veliki članak i to anonimno.
Benjamin Franklin smatrao se strastvenim čitateljem te znatiželjnom i skeptičnom osobom koja je svojim satiričkim člancima često znala zabavljati ljude na području Bostona. Uskoro nakon toga odlazi u New York te Philadelphiu gdje otvara malu tiskarnicu, nakon čega je počeo obajvljivati kalendare i brojne utjecajne časopise.

Možemo reći kako je tada došlo do njegovog postupnog penjanja u svijetu poltike, gdje je bio izabran u skupštinu Pennsylvanijske skupštine, nakon čega je izabran u kongres gdje je odigrao ključnu ulogu u pobuni protiv Velike Britanije. Bio je prvi ministar pošte, sporazumni agent i slavni član Ustavne konvencije.

Franklin je bio poznat po utvrđivanju identičnosti munje s elektricitetom, postavljanju nove teorije elektriciteta, dokazujući postojanje pozitivnog i negativnog elektriciteta. Isto tako otkriva tijek i karakteristike Golfske struje, te pronalazi gromobran. Godine 1775. postaje članom američkog kongresa i autor jednog od najvrjednijih dokumenata poznatog kao “Deklaracija neovisnosti”.

Već smo spomenuli kako je dosta rano prestao sa školovanjem i počeo raditi, a iz toga proizlaze njegova kasnija djela. Naime poznato je kako je u Philadelphiji osnovao prvu javnu knjižnicu. Kao diplomatski predstavnik u Francuskoj od 1776. do 1785. koristio se svojim osobnim ugledom čime je učinio goleme usluge Sjedinjenim državama u njezinom ratu za nezavisnost.

Nakon svog povratka u Ameriku, Franklin sudjeluje u stvaranju američkog ustava 1787. godine, s tim da posljednje godine svog života bilježi velik broj članaka u korist ukidanja ropstva. Možemo reći kako je Benjamin Franklin bio veliki čovjek koji je svojim stavovima i načinom razmišljanja svakako bio ispred svog vremena.