Božo Prka

Božo Prka
Naime bio je pomoćnik ministra financija za računovodstveno-financijski sustav, zatim zamjenik ministra financija, predsjednik Hrvatskog odbora za računovodstvo i računovodstvene standarde, ministar financija, član Komisije za provedbu natječaja za izgradnju autocesta u Hrvatskoj, član Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te član Nadzornog povjerenstva Projekta Sustava Državne riznice.
Božo Prka rođen je 1. siječnja 1958. godine u mjestu Golinjevo u neposrednoj blizini Livna u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nedugo nakon što je završio školovanje počeo je s dosta ozbiljnim poslovima, a vrlo brzo usljedila je pozicija direktora prodaje, a kasnije i financijskog direktora Dione Zagreb. Ubrzo nakon toga postao je savjetnikom za financije u Konzultantskoj tvrtki Progres te savjetnik za poreze i računovodstvo u Teb-u, Zagreb.

Godine 1998. imenovan je predsjednikom Uprave Privredne banke Zagreb d.d., a poznato je kako se nekoliko puta našao u ulozi sudionika i govornika na brojnim konferencijama i seminarima u organizaciji Vijeća Europe, ef-fas-a, Euromoney-a te Wall Street Journala.

Kao što možemo primjetiti radi se o jednom itekako sposobnom čovjeku koji je svojim umijećima držao neke od važnijih funkcija unutar države. Njegove su se sposobnosti dosada odnosile na financije, a nije nepoznato kako je nekoliko puta kroz novine otvoreno komentirao poteze vlade na dosadašnju monetarnu politiku. U svojoj bogatoj karijeri, promijenio je nekoliko firmi, a tu treba navesti Sunčani Hvar d.d., gdje je bio član nadzornog odbora. Zatim Plava Laguna d.d., gdje je isto tako radio kao član nadzornog odbora i mnoge druge kompanije.

Što se tiče njegovog privatnog života, u braku je s Sanjom Prkom s kojom ima tri kćeri Jelenu, Katarinu i Petru te sina Ivana Prku.