Jadranka Kosor

Jadranka Kosor
Činjenica je da je građani nisu izabrali, i mnogi će se složit da su onda možda trebali biti raspisani izbori. Međutim kad se sad gleda, mislimo kako je najbolje ocijeniti vladavinu premijerke nakon što istekne mandat i nakon što se slegnu dojmovi.
Jadranka Kosor rodila se 1. srpnja u Pakracu, a svoj prvi veliki korak prema javnom životu označila je onog trenutka kad je odlučila raditi na radiju kako bi vodila emisiju za izbjeglice i prognanike, kada su je mnogi slušali i u njezinim riječima nalazili spas. Dobitnica je nagrade “Zlatno pero” Hrvatskog novinarskog društva”, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade “Europski krug” Hrvatskog europskog doma, nagrade za životno djelo “Ivan Šibl”, a ne smijemo zaboravit spomenut kako je i počasna dopredsjednica Udruge gluhoslijepih “Dodir”, a od 2007. počasna je predsjednica HVIDR-e. Objavila je četiri knjige od čega se dvije odnose na Domovinski rat, a druge dvije su zapravo poezija.

Vjerujemo kako je velik broj ljudi bio šokiran kad se jednostavno odlučila pridružiti politici i to na način da postaje članom HDZ-a čiji je vrhunac doživjela 1995. godine. Godine 1995. postala je potpredsjednica HDZ-a, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor. Potpredsjednicom HDZ-a bila je sve do 1997. godine, a do 2000. obnašala je dužnost potpredsjednice Sabora.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru u I. izbornoj jedinici, ali je svoj mandat stavila na mirovanje, jer je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske zaduženu za socijalna pitanja. Dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice obnašala je do 2009. godine kada je došlo do ostavke premijera Snadera. Nakon ostavke dobila je povjerenje predsjednika za sastavljanje nove vlade, a dana 6. srpnja 2009. nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju zasjedanja. Ostala je do danas kada se planiraju novi parlamentarni izbori.