José Carreras

José Carreras
No unatoč lošoj prognozi uspio se oporaviti i nastaviti s vrhunskim izvedbama.
José Carreras rođen je 5. prosinca 1946. godine kao najmlađe od troje djece, u mjestu Sants u radničkoj obitelji. Poznato je kako je njegova obitelj emigrirala u Argentinu zbog neuspješne potrage za boljim životom. Međutim nakon samo godinu dana vratili su se natrag u Sants gdje je José proveo ostatak svog djetinjstva, a pritom mislimo i na njegove tinejđerske godine.

Da će jednog dana biti velika glazbena zvijezda znalo se još dok je bio dječak. Naime sa svega 8 godina u svom je prvom javnom nastupu pokazao kako ima izniman talent, kada je pokazao koliki je zapravo njegov raspon glasa. Dok se pripremao za svoje koncerte znao se zaključati u kupaonici kako bi mogao u miru vježbati, a na nagovor svog djeda uspio je upisati glazbenu školu prije čega je uzimao glazbenu poduku.

Iako podrška roditelja na samom početku nije bila najčvršća, s vremenom je postala, jer je bilo i više nego očito kako se radi o pravom talentu za koje bi bilo šteta da se ne iskoristi na pravi način.

Pored glazbe José je studirao i kemiju, a već je 1963. godine počeo pohađati studij pjevanja kod Jamiea Franciscoa Puigia te na konzervatoriju u Barceloni. Godine 1970. prvi je put nastupio na Gran Teatre del Lice u operi svog grada u Verdijevom Nabuccou.

Kako je obolio od teške bolesti i kako se uspio oporaviti, godine 1988. osnovao je "Fundacion Internacional José Carreras para la lucha contra la leucemia" s glavim sjedištem u Barceloni. Radilo se zaista o pravom plemenitom činu osobe koja je htjela na taj način pomoći svima ostalima.