Kim Jong-II

Kim Jong-II
Radi se o osobi koja je nastavila tradiciju svog oca, dakle držati čvrsto vlast u svojim rukama te koja je odlučila prezentirati se u javnosti kao izuzetno čvrsta i autoritativna osoba koja je praktički postala ličnost koju se doživljava kao velikog junaka, odnosno čovjeka bez premca.
Poznato je kako je privreda onog trena kada je vrh vlasti preuzeo Kim Jong nastavila stagnirati kao rezultat niske proizvodnje i gubitka zagarantiranog tržišta u sklopu SSSR-a. Mora se priznati kako je njegova vlada napravila značajne korake prema normalizaciji odnosa s Južnom Korejom. Možemo reći kako se stvorila pozitivna atmosfera za pregovore.

Kim Jong rođen je 16. veljače 1942. godine u sjevernom dijelu Koreje, na planini Baekdu. Rodio se u ratno vrijeme, a njegov je otac bio u tom ratu. Međutim Kim je dočekao da se vrati, nakon čega se cijela obitelj preselila na imanje bivšeg bogatog službenika iz Japana. Veći dio svog školovanja odradio je u Kini, gdje je bio poslan zbog Korejskog rata. Uspio je maturirati u Namsan školi u Pjongjangu, a 1964. godine diplomirao je ekonomiju na Kim Il-sung sveučilištu.

To je bilo vrijeme kada se njegov otac već bio učvrstio na vlasti, a Kim je tada mogao samo čekati da preuzme funkciju svog oca i to tako što je započeo sa brojnim aktivnostima u vladajućoj Korejskoj radničkoj partiji. Brzo je ostvario napredak da bi ubrzo nakon toga postao članom Politbiroa, a bio je postavljen na mjesto zamjenika Ministarstva za propagandu 1969. godine. Godine 1991. preuzeo je vojsku, a samo tri godine kasnije bio je na vrhu Sjeverne Koreje.