Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi
Muammar al-Gaddafi bio je libijski vođa od 1969. do 2011. Poznat je i kao jedan od osnivača Afričke Unije čiji je bio predsjednik no to je trajalo dosta kratko. Tijekom svoje vladavine koja je trajala 42 godine, uspio je uz pomoć eksploatacije nafte uzdignuti zaostalu pustinjsku Libiju koje je predstavljala takozvani zlatni rudnik za sve susjedne države.
Gaddafi je bio poznat i po velikom projektu vezanom uz vodu otkrivenoj ispod pustinje Sahare koja bi se dovodila cjevovodima u sve krajeve Libije stvarajući tako mogućnost da Libija postane plodno zeleno područje. Međutim sredinom veljače 2011. kada su započeli sukobi diljem Egipta i Tunisa koji su imali svrhu svrgnuti vlast, ista stvar se počela događati i u Libiji. Možemo reći kako je Gaddafi dosta dugo oklijevao no pobunjenici su uz pomoć zapadnih sila ipak uspjele pritisnuti one odane starom režimu i smaknuti Gadafija 20. listopada 2011.

Muammar al-Gaddafi rodio se 1942. godine u beduinskom šatoru na području pustinjske oblasti Surtu u tadašnjoj Libiji koja se neko vrijeme nalazila pod talijanskom okupacijom. Njegov je djed bio ubijen od strane Talijana tijekom invazije u talijansko-turskom ratu, a rođaci su mu poginuli od eksplozije zaostale talijanske mine kada je imao svega šest godina.

Budući da se otac bavio uzgojem stoke, Gaddafi je svoje rane dane života bio zapamtio po tome što su vječito bili u potrazi za plodnom zemljom, a to nije bilo lako jer su ipak živjeli u državi koja je najpoznatija po velikoj pustinji. Dok je još bio mali pao je pod utjecaj Naserove ideologije tako da je već sa 14 godina sudjelovao u demonstracijama protiv Izraelsko-francusko-britanske invazije Sinaja i Sueskog kanala. Ime Naser inače dolazi od Gamala Abdela Nassera koji je bio vođa Egipatske revolucije kojom je svrgnut kralj Faruk I. što je ujedno značilo novo razdoblje egipatske industrijalizacije.

Već kao mladić Gaddafi se našao u grupi s kojom je održavao lokalne demonstracije protiv sirijskog izlaska iz unije s Egipatom zbog čega je bio izbačen iz škole. Uskoro se našao na čelu te grupe s kojom je dosta brzo počeo napredovati i zauzimati određene pozicije na strateškim mjestima u državi.

Napredovanje njegovih snaga značilo je slabljenje tadašnje vlasti, tako je 1. rujna 1969. godine njegova grupa izvela beskrvni državni udar dok se kralj Idris nalazio na liječenju u Turskoj. Novi režim stvoren je već istog dana nakon čega je proglašena nova Libijska Arapska Republika.