Pele

Pele
Uz Diega Maradonu smatra se najboljim nogometašem u povijesti nogometa kojim ga je 1999. proglasila FIFA, a ujedno ga je Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasovanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima proglasio jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća.
Edison Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele rođen je u mjestu Tres Coracoes čije je djetinjstvo obilježeno siromaštvom kao i većine brazilskih nogometaša koji su svoje početke gradili na prašnjavim cestama svojih naselja, gdje su ih gledali i navijali njihovi najbliži.

Nadimak Pele, dobio je po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog. Vjerojatno je uglavnom igrao bos. Odrastao je obitelji gdje je otac Joao Ramos do Nascimento također igrao nogomet, ali je zbog ozljede morao prekinuti karijeru. Možemo slobodno reći kako je jedan od najzaslužnijih za Peleov način igre, budući da je otkrio sinov talent i odlučio ga naučiti da što više igra lijevom nogom.

Već sa 11 godina uočio ga je tada umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar de Britto koji ga je pozvao u Santos, a sa 16 godina trener ga ubacuje u prvu momčad gdje zabija svoj prvi gol. Uskoro ga je brazilski izbornik Silvio Pirila pozvao u brazilsku reprezentaciju protiv Argentine u Rio de Janeiru gdje je Pele odmah osvojio navijače svojim poprilično atraktivnim potezima.

U to je vrijeme Pele ostvario 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao svega 17 godina i postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu bile uračunate i prijateljske utakmice. U ligaškim natjecanjima postigao je 589 golova u 605 odigranih utakmica. Unatoč tome što više ne igra, Pele je ostao u nogometnom životu pokušavajući pomoći mladima i olakšati im put do postizanja svojih snova. Pokušava im pomoći da im put prema željama bude lakši nego što je bio njemu i njegovoj generaciji.