Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon jedna je od tih senzacija koji se rodio 28. siječnja 1978. godine u Carrari, a vrlo rano započeo je sa svojim nogometnim talentom. Naime, svoju karijeru započinje već u poznatom klubu Parma u dobi od svega 13 godina, a prelazak u mladu momčad kluba bilježi već 1995. kada je u dobi od svega 17 godina debitirao za A seriju u utakmici Parme protiv Milana. Osim kluba treba spomenuti sudjelovanje 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti.
Nakon odlične prve utakmice protiv Parme, dobiva čuveni poziv u talijansku reprezentaciju, gdje je bio pozvan da zamijeni ozlijeđenog Gianlucu Pagliucu i to u ključnoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. protiv Rusije u Moskvi. Iako je bio pozvan na finalni turnir Svjetskog prvenstva, nije odigrao niti jednu utkamicu.

Nakon uspješno odigrane utakmice u kvalifikacijama Italije za Europsko nogometno prvenstvo 2000., 2001. prelazi iz Parme u Juventus za 48,5 milijuna eura čime zapravo postaje najskuplje plaćeni vratar na svijetu, čiji iznos nije nadmašen do danas. Svojim igrama zaslužio je sudjelovati na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Pored odlične igre za reprezentaciju i naravno klub, Buffon dobiva još jednu potvrdu svom odličnom načinu igre, a to je priznanje od UEFE koja ga proglašava najkorisnijim igračem i najboljim vratarom.

Pored toga slijedi još jedno priznanje od velikana svjetskog nogometa, a to je sam Pele koji ga je svrstao među 125 najboljih živućih igrača.

Svoju uspješnu obranu nastavlja demonstrirati na daljnim natjecanjima, a posebno treba izdvojiti Svjetsko prvenstvo 2006. godine kada prima samo dva gola, kada je sačuvao svoj gol 453 minute, što ga stavlja na peto mjesto nesavladanih vratara svih vremena. Tada je Italija osvojila titulu svjetskih prvaka, a Buffon je proglašen najboljim vratarom 2006. godine.

Danas se smatra najboljim vratarom današnjice.