Philip Kotler

Philip Kotler
Njegovo najpoznatije djelo “Menadžment u marketingu” je svjetski najkorištenija knjiga na području marketinga. Svi ostali tekstovi uključuju osnove marketinga i menadžmenta, odnosno upoznavanje s ovim područjem. Možemo slobodno reći kako se njegovo znanje primjenjuje diljem svijeta.
Kotler je razvio nove koncepte u marketingu, uključujući demarketing, megamarketing, turbomarketing i sinkromarketing. Smatra da teorija o marketingu mora ići dalje od samih cijena te isto tako treba više uključiti dinamičnost promjena, distribuciju i promociju sistema u analiziranje, objašnjavanje i predviđanje ekonomskih ishoda.

Kotler je konzultirao mnoge velike tvrtke, uključujući IBM, Michelin, Bank of Amerika, Merck, General Electric, Honeywell, Samsung, Coca Cola, Hyundai i Motorola i to na području marketinške strategije, planiranja i organizacije te na području međunarodnog marketinga.

Kao što vidimo radi se o osobi koja je iznimno ključna za ovaj period krize, pogotovo onih firmi koje traže izlaz, odnosno koje se žele razviti a nisu sigurne kako. Naime sam Kotler prezentira i naravno vodi seminare u većim gradovima širom svijeta, gdje govori o najnovijem marketinškom razvoju u mnogim poduzećima i drugim organizacijama.

Već smo spomenuli kako je njegova knjiga “Upravljanje marketingom” postala jako popularna, a nije ni čudo obzirom da se radi o vještini pridobivanja, zadržavanja i razvoja kupaca putem stvaranja, isporuke i priopćavanja superiorne vrijednosti za kupce. Samo upravljanje odnosi se na analizu, planiranje, provođenje i vrednovanje programa oblikovanih radi stvaranja, izgrađivanja i održavanja obostrano korisne razmjene.

Philip Kotler itekako je poželjna osoba na sastanku svake firme kad se raspravlja o njezinij budućnosti, odnosno o tome koji pravac izabrati kako bi bili sigurni da će firma ići u dobrom smjeru.