Mickey Rourke

Mickey Rourke
Godine 1991. napustio je glumu i okrenuo se svojoj drugoj ljubavi boksu, što ga je držalo neko vrijeme no uskoro nakon toga počeo se pojavljivati u manjim ulogama kao što su “Buffalo 66”, “Once Upon a Time in Mexico” i mnogim drugim. Svoj pravi povratak bilježi 2005. godine kada je dobio ulogu u filmu “Sin City” za koji je osvojio nekoliko nagrada. U 2008. glumio je u filmu “Hrvač” čime je zaradio nominaciju za Oscara.
Mickey Rourke rodio se 16. rujna 1952. godine u New Yorku u obitelji irskog i francuskog porijekla. Nažalost dok je imao svega šest godina njegov otac Philip Andre Rourke naspustio ih je, a nakon što mu se majka preudala za policajca cijela obitelj preselila se na jug Floride, gdje je Rourke završio srednju školu.

Tijekom svojih tinejđerskih godina Rourke je uglavnom bio usmjeren na sport kad se sve više počeo orijentirati na trening samoobrane u dječjem klubu Miami. Kada je imao samo dvanaest godina osvojio je svoj prvi boks meč, zbog čega je odlučio nastaviti dalje trenirati te tako dosegnuti još bolje rezultate. Nakon višestrukih ozljeda 1971. godine privremeno se povukao iz ringa.

Pored boksa Rourke je paralelno pokazivao interes za glumu kada je u srednjoj školi glumio u nekoliko školskih igrokaza. Nakon što je privremeno odustao od boksa shvatio je da u glumi leži njegova budućnost, tako je sa posuđenih 400 dolara od svoje sestre krenuo put New Yorka kako bi na privatnim satovima došao do razine glume pomoću koje će dobivati najbolje uloge.

Možemo slobodno reći kako je “Hrvač” jedan od onih filmova koji su pokazali zašto je Rourke cijenjen glumac i zašto bi se na njega moglo računati prilikom vrhunskih filmskih ostvarenja. Neki stručnjaci tvrde kako bi svakako bio proglašen legendom da je otišao prerano kao što je to bio slučaj s James Deanom.