Sting

Sting
Sting odnosno Gordon Matthew Thomas Sumner, rodio se 2. listopada 1951. godine. Osim kao pjevač poznat je i kao kantautor, aktivist, glumac i naravno filantrop. Prije početka svoje solo karijere bio je poznat kao tekstopisac, pjevač i basist rock benda The Police. Kroz svoju karijeru prolazio je kroz različite glazbene stilove koji su uključivali elemente jazza, reggae, klasične glazbe te new agea. Kao solo glazbenik i član The Police osvojio je 16 Grammyja te čak nekoliko nominacija za Oskara za najbolju originalnu pjesmu. Pored toga može se pohvaliti time što je primljen u Rock and Roll Hall of Fame.
Sting se rodio u Wallsendu, Newcastle u Engleskoj kao najstariji od četvero djece i to u obitelji gdje je otac radio kao mljekar i majke koja je radila kao frizer. Pohađao je Osnovnu školu St. Cuthberts te sredju školu istog imena. Često je kao mladić zalazio u razne klubove,a pogotovo u "A-Go-Go-Go" gdje je mogao uživati u muzici Jimmia Hendrixa. Uspješno je završio koleđ i stekao diplomu učitelja.

Unatoč tome nekako je oduvijek znao da je njegov životni smjer zapravo glazba i to se pokazalo punim pogodkom. U početku svoje karijere nekoliko se puta pojavio na poznatim jazz večerima, a svirao je čak s lokalnim jazz bendovima kao što su Phoenix Jazzmen, Band Newcastle Big i Last Exit.

Od albuma treba izdvojiti "The Dream Of The Blue Turtles", "Bring on the night", "Nothing like the sun", "The soul cages", "Mercury Failing", "Brand new day" i mnogi drugi.

Pored bogate glazbene karijere koju je uspio izgraditi Sting je ostao poznat i po svojoj vrhunskoj ulozi u filmu Davida Lyncha "Dina – pješčani planet".