George Gershwin

George Gershwin
Već je od samih početaka pokazivao kako je više osoba za zabavnu glazbu nego ozbiljnu poput one koju su stvarali Bach, Lizst i mnogi drugi skladatelji.
Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća u kombinaciji s bratom Irom, skladao je brojne broadwayske mjuzikle kao što su "Lady be good", "Funny face". Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikala postale su evergreen melodije. Svjetsku je slavu stekao "Rapsodijom u plavom". Radi se o skladbi rađenoj za klavir i orkestar koja je bila najpoznatiji primjer simfonijskog jazza, u kojem su bili spojeni jazz i klasična glazba. Autor je prve američke opera "Porgy i Bess".

George Gershwin rodio se 26. rujna 1898. godine u Brooklynu kao Jakov Gershowitz. Naime njegovi su roditelji bili Židovi iz mjesta Odessa, Ukrajina. Njegov otac Morris promijenio je prezime u Gershwin vrlo brzo nakon što se cijela obitelj preselila u Sjedinjenje Države. George se rodio kao drugo od četvero djece, a interes za glazbu prvi je put pokazao kada je imao svega deset godina i to u jednom trenutku kada je čuo svog prijatelja Maxie Rosenzweiga kako svira violinu.

Možemo reći kako je u tom trenu ostao fasciniran zvukom koji je čuo. Tada su mu roditelji odlučili kupiti klavir na kojem je prvo započeo s poznatim ritmovima moderne glazbe, da bi tek kasnije naučio klasičnije izvedbe velikih skladatelja. Iako je njegova sestra bila ta koja je prva počela zarađivati kao glazbenica, zbog udaje i djece ubrzo je odustala tako da je George zapravo bio jedini koji je odlučio svoj život usmjeriti u glazbenom smjeru.

Početkom 1937. godine počeo se žaliti na užasne glavobolje, a nakon što ga je doktor pregledao otkrio je tumor koji ga je na kraju i koštao života. Umro je 11. srpnja 1937. godine. Možemo reći da je svojim djelima uvelike doprinjeo određenom tipu glazbe koji se uglavnom oslanjao na jazz koji mu je služio kao baza.