Alen Bokšić

Alen Bokšić
Koliko puta ćemo čuti o čuvenoj generaciji vatrenih iz 1998. godine i koliko puta ćemo čuti o čuvenoj generaciji koja je prvi put zaigrala pod zastavom svoje samostalne države i koja se može pohvaliti da je to učinila prva.
Kad pričamo o slavnim nogometnim danima, svakako moramo spomenuti jednog od onih koji je zasigurno svojom igrom doprinjeo čuvenim danima hrvatskog nogometa.

Alen je svoju veliku karijeru započeo u isto tako velikom klubu za koji se mora reći kako ima veliku i bogatu tradiciju, a naravno radi se o ponosu Splita, Hajduku. Možemo reći kako je svoje početke ostvario u rodnom kraju budući da se rodio u Makarskoj 21. siječnja 1970. godine.

Prije nego što je započeo s igrama za hrvatsku reprezentaciju, Bokšić se našao u sastavu reprezentacije Jugoslavije na svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, gdje nažalost nije odigrao ni jednu utakmicu, ali zato je počeo s čuvenim igrama za Hrvatsku nakon odvajanja.

Rekli smo kako je karijeru započeo u Hajduku kojem je donio trofej pobjednika posljednjeg nogometnog kupa Jugoslavije i to protiv vrlo jakog protivnika Crvene zvezde na terenu poznatiji kao tadašnji stadion JNA, odnosno stadion na kojem je igrao Partizan.

Nakon čuvene pobjede unutar granica Jugoslavije, Alen je odlučio svoju karijeru nastaviti malo dalje, a nastupio je period igre u poznatim klubovima kao što su Cannes, Olympique Marseille, Lazio, Juventus i Middlesbrough. Od svih klubova vjerujemo da je u najboljem sjećanju ostala igra za Marseille, odnosno sezona 1992/93 jedna od najuspješnijih sezona kada je postigao 23 gola u francuskom prvenstvu i kada je s klubom osvojio naslov prvaka Francuske i Lige prvaka. Zaista sezona za pamćenje.

Iako nije bio prisutan 1998. godine u Francuskoj, svojim golom protiv Ukrajine, omogučio je Hrvatskoj put prema rezultatu iz snova, kojem smo se svi nadali, ali se nismo usudili naglas spominjati.