Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger
Njegova najpoznatija uloga zasigurno je ona iz "Terminatora" kojom se probio na velika vrata u svijet filma. Također ne treba izostaviti ni filmove kao što je "Conan barbarin", "Predator", "Trkač", "Potpuni opoziv", "Policajac iz vrtića", "Istinite laži", "Junior", "Početak kraja", "Šesti dan", "Put oko svijeta za osamdeset dana", "Plaćenici" te mnogi drugi filmovi.
Arnold je rođen 30. srpnja 1947. godine u malom mjestu Thal u pokrajini Štajerskoj, na svega šest kilometara udaljenosti od Graza, u obitelji Gustava i Aurelie Schwarzenegger. Već se od rane mladosti počeo baviti fitnesom, što ga je na kraju dovelo u Sjedinjene Države gdje je doselio 1986. godine sa svega dvadeset dolara u džepu i bez znanja engleskog jezika.

Kao body builder osvojio je pet titula Mr. Universe i ukupno sedam Mr. Olympia naslova. Pored uspjeha u sportu, 1979. godine diplomirao je međunarodni marketing i poslovni menadžment na Sveučilištu u Wisconsinu kada je 1983. godine postao američkim državljaninom. Nakon velikog uspjeha koji je ostvario svojim brojnim filmovima, odlučio se poput svog prethodnika Ronalda Reagana okušati u politici te izboriti mjesto guvernera Kalifornije.

To mu je pošlo za rukom, pa je tako od 17. studenog 2003. godine do 3. siječnja 2011. godine bio guvernerom američke savezne države Kalifornije. Pored Reagana još jedan glumac koji je kasnije završio u svijetu politike. Što se tiče njegovog privatnog života, u travnju 1986. godine oženio se s TV novinarkom Mariom Shriver, rođakinjom Kennedyjevih s kojom ima četvero djece. Danas su rastavljeni.

Kao što možemo primjetiti radi se o zaista poprilično svestranoj osobi koja se praktički uspjela podići sa prve stepenice do one najviše na nekoliko životnih područja. Zanimljivo je to što nitko nije očekivao da će se Arnold sa glume prebaciti na politiku. Navodno će snimati još filmova. Moramo pričekat i vidjet.