Edith Piaf

Edith Piaf
Napisala je memoarska djela "Na balu šanse" i "Moj život", a poznato je kako je pjevala o tjeskobi, siromaštvu, bijedi ulice i skitnji, ali isto tako i o ljubavi.
Imala je poseban glas koji se isticao u mnoštvu i koji još i danas izaziva pravo divljenje. Od njezninih skladbi treba izdvojiti kompilacije koje su objavljene, a to je "The Voice of the Sparrow", "Hymn to Love", "The Rare Piaf", "Love and Passion", "The Very Best of Edith Piaf", "75 Chansons" i mnoge druge u kojima možete uživati.

Edith Piaf rodila se 19. prosinca 1915. godine u mjestu Belleville, u Francuskoj kao Edith Giovanna Gassion. Ime Edith dobila je nakon Drugog svjetskog rata po medicinskoj sestri Edith Cavell koja je bila pogubljena zbog pomaganja francuskim vojnicima prilikom bijega iz njemačkog zarobljeništva.

Njezina majka Annetta Giovanna Maillard bila je francuskog i talijanskog podrijetla, rodom iz Livorna, malog lučkog grada na zapadnom dijelu Toskane u Italiji. Radila je kao pjevačica pod imenom Marsa Line. Louis Alphonse-Gassion bio je otac Edith koji je vrlo brzo napustio svoju obitelj zbog toga što je morao u rat, nakon čega je velik dio vremena provodila sa svojom bakom.

Nažalost dok je imala samo tri godine naglo je oslijepila zbog teške bolesti koju je prije toga preboljela. Taj je hendikep imala do sedme godine života, kada je uz pomoć novca koji je baka uspjela zaraditi poslana na hodočašće u čast sv. Terezije iz Lisieuxa koja ju je uspjela iscjeliti.

Nakon što se uspješno oporavila kada je imala samo 14 godina pridružila se svom ocu u akrobatskim nastupima u Francuskoj, gdje je prvi put imala priliku zapjevati na javnom mjestu. Bilo je to vrijeme kada se nastojala dokazati kao jedna velika umjetnica čije vrijeme tek dolazi.

Imala je poprilično zanimljiv život isprepleten različitim događajima, od toga da je kao mlada djevojka imala dijete koje je umro od meningitisa do toga da se čak dva puta udavala. Umrla je 11. listopada od raka jetre, a nakon njezine smrti žalovala je ne samo Francuska nego i druge zemlje. Danas u Parizu u muzeju postoje čak dvije sobe posvećene ovoj velikoj umjetnici.