Gary Cooper

Gary Cooper
U svojoj je bogatoj karijeri snimio preko sto filmova, a bio je poznat po svom tihom i prije svega nenametljivom glumačkom stilu koji je najviše odgovarao vesternima.
Gary Cooper rodio se 7. svibnja 1901. godine u Heleni, Montani kao Frank James Cooper u obitelji bivšeg engleskog farmera, koji je kasnije postao sudac i odvjetnik. Zbog ne tako velikih mogućnosti sredine u kojoj su Gary i njegov brat odrastali, njihova majka se potrudila da ih upiše u poznatu školu Dunstable u Engleskoj. Međutim nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, vratila ih je kući i upisala u lokalnu školu.

Nakon što je kao trinaestogodišnjak ozljedio kuk, Gary se morao vratiti na ranč svojih roditelja, no oporavio se dosta brzo i odlučio pohađati koleđ u Heleni, nakon čega se preselio na Grinnwll College u Iowi. Na kraju nije diplomirao nego se vratio u Helenu kako bi vodio ranč. Međutim kako se cijela njegova obitelj odlučila preseliti u Los Angeles, Gary im se pridružio.

Nakon dolaska u grad gdje se tada snimao velik dio filmova Gary je odlučio svoju sreću okušati kao glumac. Budući da se dosta isticao zbog svoje visine u početku je radio kao statist. Međutim sreća mu se vrlo brzo osmjehnula i počeo je glumiti u filmovima nakon čega je polako počeo dokazivati da vrijedi kao glumac.

U prosincu 1933. oženio se s Veronucom Balfe, aristokratkinjom koja je imala kratku glumačku karijeru pod imenom Sandra Shaw. Najpoznatija uloga bila je iz filma King Kong, žene koju Kong baca. Uspjela ga je nagovoriti da se preobrati na katoličanstvo, no prije toga imao je veze s brojnim glumicama, uključujući Marlene Dietrich te Grace Kelly.

Umro je 1961. godine od raka prostate.