George Lucas

George Lucas
George Lucas je redatelj koji je nakon velikog uspjeha filma “Američki grafiti”, profit podijelio sa svim članovima ekipe kada im je dodijelio čekove u znak zahvalnosti. Istu stvar je učinio i nakon golemog uspjeha “Ratova zvijezda” za koji je nadahnuće dobio nakon što je pročitao knjigu "The Hero with a Thousand Faces" od Josepha Campbella. Od njegovih filmova svakako treba izdvojiti "Američke grafite", "Zvjezdane ratove" , "Indianu Jonesa", "Labirint" te "THX 1138".
George Lucas rođen je 14. svibnja 1944. godine u mjestu Modesto, Kalifornija kao sin Dorothy Ellinore i George Lucasa Waltona koji je tada imao u vlasništvu trgovinu. Svoje je djetinjstvo proveo u Modestu gdje je vrlo rano pokazivao strast prema automobilima i motornim utrkama koji će kasnije poslužiti kao inspiracija za njegov film “Američki grafiti”.

Dakle puno prije nego što se počeo baviti filmovima njegova su strast bili automobili i utrke sve do kobne nesreće 12. lipnja 1962. godine, kada je odlučio usporiti i svoju strast potražiti negdje drugdje. Ubrzo nakon što je uspio maturirati, upisao se na studij antropologije, no uskoro je shvatio da su njegova prava ljubav filmovi, odnosno trikovi koje kamera može napraviti. Diplomirao je na Sveučilištu Kalifornija.

Vrlo brzo nakon diplome krenuo se ozbilnije baviti kinematografijom, a njegov prvi filmski uradak zvao se "THX 1138 4EB", koji je osvojio prvu nagradu na Nacionalnom festivalu studentskog filma. Možemo reći kako je film THX značio početak njegove velike karijere, a da ne govorimo kako danas ime George Lucas ipak nešto znači u svijetu filma. Lucas je zasigurno postavio određene temelje i zaista visoke kriterije.