Henrik Ibsen

Henrik Ibsen
Poznato je kako je izvršio velik utjecaj na kulturni život u nordijskim zemljama kao i na druge zemlje, poput Engleske, Njemačke i Francuske.
Henrik Ibsen rodio se 20. ožujka 1828. godine u mjestu Skien kao sin propalog trgovca. Nažalost nije imao najidealnije odrastanje. Naime otac je njega i majku napustio dok je imao samo sedam godina. Njegovo tužno odrastanje imalo je itekakvog utjecaja na njegov način pisanja koji će uslijediti malo kasnije. Poznato je kako je morao raditi već sa 14 godina kako bi se na taj način uzdržavao.

Naime ubrzo se preselio u Grimstad da bi radio kao pomoćnik u ljekarni što mu je trebalo olakšati pripreme za studij medicine. No kako je oduvijek bio prvo književnik, a onda sve ostalo postao je svjestan kako njegova budućnost nije medicina nego književnost. Nažalost tada je živio u poprilično oskudnim uvjetima, a već je u 18 godini postao otac nezakonitog djeteta zbog čega je veći dio plaće od rada u ljekarni odlazio na alimentaciju.

Malo bolji period u životu uslijedio je nakon što je radio kao upravitelj kazališta u Oslu. Naime tada se vjenčao sa Suzannah Thoresen s kojom je imao sina. U tom je periodu uspio doći do nekih novaca i krenuti u inozemstvo gdje je proveo 27 godina. Boravio je u Danskoj, Njemačkoj, Italiji te Austriji.

Do danas je ostao najpoznatiji po svojim dramama, ali isto tako i velikom broju pjesama gdje možemo ubrojiti i "Terje Vigen". Međutim ipak je naveću popularnost stekao svojim dramama koje su bile poprilično realistične, a čija se radnja vrtila oko svakodnevnice u periodu kasnog 19. stoljeća.

Preminuo je 23. svibnja 1906. godine. Među njegova djela možemo navesti: "Nora", "Žena s mora", "Borba za tron", "Komedija ljubavi", "Savez mladih" i mnoga druga djela koja će se uvijek čitati.