Ingrid Bergman

Ingrid Bergman
Naime pričamo o švedskoj filmskoj i kazališnoj glumici koja je čak tri puta dobila Oscara zbog čega ju je Američki filmski institute proglasio četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u povijesti.
Od njezinih filmova svakako treba navesti čuvenu "Casablancu", "Začarana", "Slavoluk pobjede", "Ivana Orleanska", "Kome zvono zvoni" i mnogi drugi. Svaki od tih filmova značio je vrhunsku prezentaciju s njezine strane, a zanimljivo je kako nikad nije previše volila da ju se ispituje o "Casablanci", jer je uvijek tvrdila kako je snimila puno važnijih filmova.

Ingrid Bergman rodila se 29. kolovoza 1915. godine u Stockholmu u Švedskoj u obitelji Jususa Samuela Bergmana i Njemice Friedel Adler Bergman. Nažalost imala je tužno djetinjstvo. Naime majku je izgubila dok je imala samo tri godine, a oca sa trinaest godina. Tako je najraniju fazu svog života provela s tetom i tetkom koji su pored nje imali još petero djece.

Svoj put prema velikoj filmskoj karijeri započela je sa 17 godina kada se prijavila u Kraljevsko dramsko kazalište u Stockholmu, gdje je uskoro bila primljena. Nakon što je neko vrijeme radila u kazalištu, sa navršenih 21 godinu udala se za zubara Pettera Lindstroma s kojim je dobila kćer Piu Lindstrom.

Nakon desetak filmova koje je snimala u Njemačkoj i Švedskoj, dobila je angažman u Hollywoodu od producenta Davida O. Selznicka, kada je nastupila u engleskoj verziji filma "Intermezzo". Film je ostvario velik uspjeh, a Ingrid je naravno postala međunarodna zvijezda.

Umrla je 1982. godine u 67 godini života od raka dojke. Tijelo joj je kremirano, aveći dio pepela rasut je u more dok je ostatak bio pokopan u Stockholmu uz njezine roditelje.