Jacques Cousteau

Jacques Cousteau
Poznat je i kao redatelj popularnih dokumentarnih filmova o podmorju te najpoznatiji svjetski istraživač i filmski dokumentarist podmorja. Godine 1967. primljen je u Kuću slavnih vodenih sportova kao osoba koja je zaista tijekom svih tih godina uvelike doprinjela istraživanju podvodnog svijeta. Možemo reći da se radi o osobi koja je prije svega olakšala svojim radom svima ostalima koji su kasnije dolazili i koji su imalo malo lakši i drugačiji put.
Jacques Cousteau rodio se 11. lipnja 1910. godine u mjestu Saint-Andre-de Cubzac u Francuskoj u obitelji Daniela i Elisabeth Cousteau. Što se tiče školovanja, završio je studij na prestižnom Sveučilištu Stanislas u Parizu, a nakon toga upisao se na Ecole Navale gdje je diplomirao kao časnik u vojsci. Nakon automobilske nesreće koju je preživio, prekinuo je sa zrakoplovstvom i okrenuo se moru.

U Toulonu je počeo provoditi svoje prve podvodne eksperimente zahvaljujući Philippu Taillezu koji mu je posudio podvodne naočale, prethodnik današnje maske za ronjenje. Cousteau je tada bio dio francuske ratne mornarice kada je bio poslan na misiju u Šangaj i Japan. U to se vrijeme oženio s Simone Melchior s kojom je imao dva sina od kojih su obojica sudjelovali u avanturi poznatijoj kao Calypso.

Nakon što je Simone umrla od raka dojke, Jacques se ponvno oženio sa Francine s kojom je dobio kćer Diane i sina Pierra-Yvesa.

Jacques Cousteau umro je 25. lipnja 1997. godine u Parizu sa navršenih 87 godina života. Pokopan je u obiteljsku grobnicu, gdje je postavljena spomen ploča u čast ovom velikom istražitelju koji je svojim radom unio promjene.