Joanne Kathleen Rowling

Joanne Kathleen Rowling
Joanne Kathleen Rowling rodila se u Chipping Soduryu, 31. srpnja 1965. godine, a svoje djetinjstvo pamti uglavnom kao sretno iako se jako dobro sjeća neprestanog zadirkivanja zbog svog imena “Rowling”. Priznaje da je već odmalena osjećala nešto posebno prema imenu Potter dok još nije bila svjesna koliko će joj to ime promijeniti život.
Svoje školovanje započela je u školi Gloucestershire na području Južnog Walesa. Još od najranije dobe J. K. Rowling imala je ambiciju da postane pisac, a iz tada ranije dobi prisjeća se s velikom ljubavi svog velikog prijatelja Seana koji joj je ulio veliku dozu samopouzdanja da bi jednog dana mogla postati vrhunski pisac.

Nakon što je završila školu, roditelji su je ohrabrili na studij francuskog na Sveučilištu u Essexu. Međutim tada je izjavila kako bi radije studirala engleski, ali želja roditelja bila je nešto drugo.

Ključna godina za sve fanovce bila je 1990. kada je Rowling prvi put došlla na ideju o Harryju Potteru, a dogodilo se za vrijeme dugog putovanja vlakom iz Londona u Manchester kada je započela stvarati likove u svojoj glavi. Sjeća se svoje oduševljenosti iako tada nije mogla ništa zapisati, ali bila je svjesna da je na tragu nečeg velikog.

Počela je pisati o avanturama Harryja Pottera čim je stigla na svoje odredište. Rowling se uskoro preselila u Porto, u Portugalu gdje je proučavala engleski jezik kao strani jezik. Tamo se 16. listopada 1992. udala za porugalskog novinara Jorgea Arantea. Prije nego što su se razveli, rodila im se kćer Jessica Isabel s kojom se u prosincu preselila svojoj sestri u Edinburgh. Živjela je od socijalne pomoći, ali unatoč tome uspjela je završiti svoj prvi roman pišući po edinburškim kafićima kad god je uspjela uspavati Jessicu.

Zanimljivo je spomenuti kako je prvi nastavak u seriji Harry Potter bio odbijen čak 12 puta, a kada je napokon pronašla izdavača preporučeno joj je da piše pod pseudonimom kako dječaci ne bi zazirali od ženske spisateljice, tako je uzela bakino Kathleen. Nakon toga svi znamo što je uslijedilo, recimo da nam se svima ostvario san, a ne samo njoj.