Jonathan Swift

Jonathan Swift
Moglo se primjetiti kako je vodeća tema njegovih članaka bila razotkrivanje i brojne poruge koja su se odnosile na čudan ljudski karakter koji se prema njemu valjao u moru poruga. Moglo se primjetiti kako je bio iznimno kritičan prema tadašnjem društvu i njegovim pravilima, no nakon što su vigovci ponovno došli na vlast, Swift 1714. godine odlazi u Dublin u progonstvo.
Jonathan Swift rodio se 30. studenog 1667. godine u Dublinu, a već je kao mali pokazivao znakove posebnosti i određenog buntovništva prema postavljenim pravilima. Naime nakon što je završio svoje školovanje na poznatom Fakultetu Trinity i nakon što mu je umro ujak koji ga je uzdržavao, napustio je Irsku.

U to je vrijeme nastojao preživjeti kao tajnik političara Eilliama Templea te kao instruktor djevojčice Esthere. Sam političar kasnije će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu dok se nastojao uspeti stepenicama društvene karijere i statusa u društvu. Tada je još bio član vigovaca koje je 1710. godine napustio i prešao u tabor torijevaca.

Nakon što su vigovci ponovno došli na vlast, a budući da je sam Swift izašao iz njihovog tabora, bio je prisiljen napustiti svoje dosadašnje sjedište i vratiti se u Dublin. Bio je prisiljen otići u progonstvo. Tada je nastupio dosta težak period za njega kada više nije mogao sudjelovati u javnom životu, kada je bez prijatelja provodio dane. Bilo je to vrijeme kada ga je napala opaka bolest, tumor na mozgu. Umro je u dubokoj apatiji 19. listopada 1745. godine.

Jonathan Swift ostat će nam svima zapamćen kao autor svjetski poznatih djela kao što su: "Gulliverova putovanja", "Razmišljanja o dršku metle" i mnoga druga djela.