Louis Braille

Louis Braille
Nakon školovanja radio je kao učitelj u Zavodu za slijepe u Parizu, gdje je upoznao potrebe i mogućnosti slijepih osoba u obrazovanju, stoga je odlučio 1829. godine stvoriti pismo za slijepe. Kako je i sam bio hendikepiran zbog toga što mnogo toga nije mogao, jer nije vidio, odlučio je mnogima olakšati život i omogučiti im da se ravnopravnije uključe u društvo.
Naime svoj je izum usavršio do te mjere da se može upotrijebiti kao internacionalno pismo. Samo Braillovo pismo baziralo se na skupinama od 6 točaka, po tri u dva okomita reda, gdje u svakom slovu abecede odgovara određena kombinacija tih reljefnih točaka.

Pored čuvenog pisma Braille je bio poznat i po tome što je izumio brojeve i matematičke znakove za slijepe, a kao istaknuti glazbenik izradio je sustav glazbenih znakova. Dakle kao što možemo primjetiti bio je poprilično svestrana osoba koja se trudila olakšati koliko sebi toliko i drugima život u mraku.

Louis Braille rodio se 4. siječnja 1809. godine u mjestu Coupvray u Francuskoj, gradiću smještenom jugoistočno od Pariza. Rodio se u velikoj obitelji gdje su roditelji pored njega imali još tri sina i kćer.

Braille je već od djetinjstva bio poprilično radoznalo dijete koje je puno vremena volilo provoditi u očevoj radionici s njegovim alatom, međutim kako je još bio mali i nije mogao shvatiti opasnost alata koji su tamo bili, igrajući se sa svega tri godine doživio je nesreću gdje su mu se ozljedile oči. Nakon toga nažalost više nikada nije vidio.

Ovaj veliki čovjek iako ga više nema, još uvijek pomaže ljudima širom svijeta. Umro je 6. siječnja 1852. godine. Unatoč tome što više nije tu, njegovo nasljeđe ostaje i pruža nadu mnogima.