Louis Pasteur

Louis Pasteur
U svom je radu zaista došao daleko, gdje je uspio izolirati uzročnika antraksa i primjeniti cjepivo protiv te bolesti. Pored toga otkrio je uzročnike rodiljske groznice i kolere peradi. Bitna stvar koja je proizašla iz njegova istraživanja bila je spoznaja kako se klice iz kojih nastaju mikroorganizmi mogu uništiti utjecajem topline, koja je bila temelj postupka sterilizacije po njemu nazvane pasterizacije.
Vezano uz to došlo je do razvoja antiseptičke metode u kirurgiji koju je sam Pasteur primjenio 1865. godine uvođenjem fenola kao sredstva za dezinfekciju. Pored toga treba napomenuti kako je prvi njegov zavod za istraživanje bjesnoće osnovan 1888. godine kada je otkrio kako su uzročnici trunjenja i vrenja mikrobi.

To je bilo vrijeme kada je njegovo istraživanje bilo na samom vrhuncu. Naime u to je vrijeme istraživao procese zaraze i gnojenja te je uveo nove postupke u mikrobiologiji i uzgoju mikroorganizama.

Louis Pasteur rodio se 27. prosinca 1822. godine u mjestu Dole u poznatoj francuskoj regiji u obitelji siromašnih kožara. Odrastao je u gradu Arboisu, a unatoč tome što je odrastao u skromnim uvjetima uspio je upisati se u elitnu školu Ecole Normale Superieure. Nakon završetka tog elitnog fakulteta kratko je vrijeme radio kao profesor fizike u Dijonu, a već 1848. godine postao je profesorom kemije na Sveučilištu u Strasbourgu gdje je upoznao svoju buduću ženu, kćer rektora.

Vjenčali su se 29. svibnja 1849. godine, a zajedno su imali petero djece, od kojih su samo dvoje doživjeli odraslu dob, dok su drugi umrli od tifusa. Možemo reći kako ga je tragičan događaj unutar njegove obitelji nagnao da pronađe lijek protiv bolesti kao što je tifus. Za vrijeme svog života osvojio je brojne nagrade, a umro je 28. rujna 1895. godine u 72 godini života.