Luis Figo

Luis Figo
Svi ga znaju kao vrhunskog igrača koji je izvodio apsolutnu čaroliju na terenu impresionirajući ne samo svoje navijače nego i protivnike protiv kojih je igrao.
Luis Filipe Madeira Caeiro Figo rođen je 4. studenog 1972. godine koji je već odmalena pokazivao kako će jednog dana biti veliki sportaš čije će se ime čuti daleko van granica samog Portugala. Danas je umirovljeni nogometaš u braku sa švedskim modelom Helen Svedin s kojoj ima troje djece s tim da je četvrto na putu.

Svoju karijeru započeo je u Sportingu, a prvi je nastup ostvario 1991. godine kada je zajedno sa svojom reprezentacijom osvojio Svjetsko prvenstvo U-21 i Europsko prvenstvo U-16 zajedno sa Rui Costom i Joao Pintom koji je bio značajan dio jedne od najboljih portugalskih reprezentacija.

Godine 1995. Figo se mogao pridružiti mnogim europskim klubovima kada se odlučio na potpisivanje ugovora sa Juvenusom i Parmom zbog čega je bio kažnjen sa dvije godine bez transfera u Italiju. Situacija je završila tako da je Figo konačno potpisao za Barcelonu u transferu vrijednom oko 2,3 milijuna funti kada je postao veliki prijatelj sa bivšim igračem Barcelone i Španjolskim reprezentativcem Josepom Guardiolom.

U 2000. prelazi iz Barcelone u Real Madrid s kojim je bio prvak Španjolske, a 2002. i prvak Europe uz još osvojeni španjolski superkup, UEFA Superkup i Interkontinentalni kup. Nakon mega uspješne karijere u Španjolskoj prešao je 2005. u Inter kao slobodni igrač nakon što mu je istekao ugovor sa Real Madridom.

Nakon nekog vremena, točnije 31. svibnja 2009., na utakmici sa Atlantom kada je Inter slavio naslov prvaka, oprostio se od nogometa i to na poziciji kapetana.

Zanimljivo prestao je igrati nogomet, ali je ostao na funkciji sportskog direktora ovog velikog kluba.

Potrebno je spomenuti kako je u svojoj bogatoj karijeri imao puno priznanja, a jedna od njih je svakako proglašenje za Europskog nogometaša godine, 2000., a samo godinu dana kasnije proglašen je najboljim igračem po izboru FIFA. Možemo reći kako je ušao u društvo odabranih koji spadaju među 100 najboljih nogometaša ikad.