Mao Tse-tung

Mao Tse-tung
Mao Tse-tung poznati je kineski političar, revolucionarni vođa te državnik koji je uspio sve kineske teritorije staviti pod jednu vlast te tako završiti građanske ratove, ustanke i revolucije.
Mao Tse-tung rodio se 26. prosinca 1893. godine u obitelji imućnih seljaka. Uskoro kad je započeo sa školovanjem počeo je razmišljati mogli bi reći malo radikalnije, tako se već kao mladić uključio u radikalnu politiku, da bi 1921. godine postao članom KP Kine, a kao jedan od njihovih vođa izbjegao je bijeli terror 1927. godine.

Tada je u planinama krenuo u povijesni pohod kada je odlučio započeti ustanak, nakon čega je stvorena Kineska sovjetska republika. Tamo je razvio vlastitu marksističko-lenjinističku doktrinu koju će poslije nazvati maoizam. Mao je prije svega inzistitao na seljacima kao bazi revolucionarnog pokreta zbog čega je opet došlo do sukoba ovog puta s dogmatima koji su inzistirali na oslanjanju na radničku klasu.

Mao se opet u tom trenutku nametnuo kao vođa. Nakon poraza Japanaca u Drugom svjetskom ratu, nastavljen je rat između komunista i nacionalista da bi krajem 1949. komunisti odnijeli konačnu pobjedu nakon čega je iste te godine proglašena NR Kina, a preživjeli nacionalisti pobjegli su na otok Tajvan.

Mao je poznat po tome što je u prvih devet godina njegove vlasti, donešen niz reformi koje su se odnosile na pojednostavljenje kineske abecede u svrhu povećanja pismenosti te isto tako na zaustavljanje inflacije. Vrlo brzo Kina je postala jednom od najizoliranijih zemalja na svijetu.

Iako ga sve nekomunističke zemlje danas doživljavaju kao zlotvora, opet s druge strane mnogi njegovu revolucionarnu strategiju smatraju jednom od najboljih primjera vojne teorije. Mao Tse-tung umro je 9. rujna 1976. godine.