Marlon Brando

Marlon Brando
Marlon Brando rodio se 3. travnja 1924. godine u Omahi u obitelji Marlona Branda starijeg i Dorothy Pennebaker Brando. Nažalost dok je imao samo 11 godina, roditelji su se razveli, a vrlo brzo nakon toga Dorothy je uspjela dobiti skrbništvo nad troje djece, znači Marlona, Jocelyn i Frances. Svi su se preselili u Santa Anu gdje su živjeli do 1937. godine dok im se roditelji nisu ponovno pomirili zbog čega su se preselili u Libertyville, malo mjesto sjeverozapadno do Chicaga.
Možemo reći kako je Marlon imao poprilično nemirno djetinjstvo budući da je morao ponavljati razred u srednjoj školi nakon čega je bio izbačen. Sa 16 godina otišao je u vojnu školu gdje se prije svega istaknuo u kazalištu. Vjerojatno je to bio presudan trenutak kada je znao kako će njegov život svakako biti gluma. U skladu s tim otišao je u New York gdje je pohađao nekoliko škola glume.

Vrlo brzo se uspio nametnuti na glumačkoj sceni kada je uspio pokazati kako se radi o zaista talentiranom mladiću koji je svoju prvu veliku ulogu imao u "Tramvaju zvanom čežnja". Među mlađom populacijom postao je iznimno popularan kad je odglumio buntovnog motociklistu u filmu "Divljak". Čak su mnogi poznati glazbenici kao što je bio Elvis Presley, imitirali njegov imidž i ponašanje, a bio je i uzor čuvenom Jamesu Deanu.

U kasnijoj fazi stvaralaštva ostao je poznat po ulozi Don Vita Corleona u filmu "Kum" gdje je vrlo uvjerljivo odglumio pravog talijanskog mafijaškog šefa, a isto tako uvjerljiv bio je u filmu Superman gdje je glumio Jor-Ela Supermanovog oca.

Pored brojnih velikih uloga bio je poznat i kao aktivist za građanska prava te član Indijanskog pokreta.

Umro je 1. srpnja 2004. godine u Los Angelesu.