Quentin Tarantino

Quentin Tarantino
Ne možemo reći da se radi o samo još jednom redatelju koji niže uspješne filmove, u ovom se slučaju radi o redatelju koji svaku put iznova šokira.
Quentin Tarantino rođen je 27. ožujka 1963. godine u Knoxvillu u obitelji gdje se otac bavio glazbom te gdje je majka radila kao medicinska sestra. Tarantinov otac vuče korijene iz Italije, dok majka svoje korjene vuče iz Irske. Poznato je kako su mu se roditelji razveli kada je imao svega dvije godine, nakon čega se zajedno s majkom preselio u mjesto Torrance u Kaliforniji, gdje je završio osnovnu školu.
Srednju nije uspio završiti nego se već sa 15 godina bacio na umjetnost, odnosno odlučio se angažirati u kazalištu.

Prvi veliki uspjeh zabilježio je prodajom scenarija pod naslovom "Prava romansa" koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem po kojem je snimljen film s Patriciom Arquette i Christianom Slaterom. Uskoro nakon toga upoznao je Lawrencea Bendera koji ga je potaknuo da napiše scenarij za film. Rezultat je bio "Reservoir Dogs".

Radilo se o filmu koji je bio pun duhovitih i krvavih scena te koji je poslužio kao inspiracija za sve filmove koji su kasnije dolazili. Njegovim najvećim djelima smatraju se "Pakleni šund", "Jackie Brown" te "Nemilosrdni gadovi". Međutim pored tih filmova svakako moramo spomenuti i čuveni "Kill Bill" sa Umom Thurman u glavnoj ulozi te "Od sumraka do zore" kojim je svakako postavio određene kriterije u svijetu filma.

Quentin je poznat po tome da ne robuje pravilima i da se nikad ne trudi uklopiti u nešto poznato i uhodano. On je redatelj koji se ne boji probati nešto novo.