Richard Nixon

Richard Nixon
Richard Milihouse Nixon rodio se 9. siječnja 1913. godine u New Yorku u obitelji siromašnih kvekerskih framera. Kvekeri su inače poznati kao kršćanski pokret bez svećenika i obreda, a prvi put se pojavio u Engleskoj sredinom 17. stoljeća. Dakle samo odrastanje Nixona proteklo je u poprilično vjerskom raspoloženju gdje je bio zabranjen alkohol, psovanje i plesanje.
Budući da je odrastao u skromnim uvjetima gdje mnogo toga nije bilo dostupno, studirao je na lokalnom fakultetu Whitier College, iako je dobio stipendiju za Harvard. Nažalost siromašni uvjeti u kojima je odrastao odredili su mu smjer školovanja. No unatoč tome 1934. godine završio je Pravni fakultet Sveučilišta Duke nakon čega je položio pravosudni ispit.

Veliki trenutak u njegovom životu dogodio se za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je odlučio sudjelovati i to tako što se prijavio u ratnu mornaricu, a nakon što je prošao obuku poslan je na Južni Pacifik gdje je služio u mornaričkoj vojsci. U tom je periodu puno svog vremena proveo kartajući sa suborcima gdje je osvojio toliko novaca da je razmišljao uložiti ga u vlastitu kampanju.

Tako je 1946. godine Nixon kao kandidat Republikanske stranke na izborima za Zastupnički dom Kongresa pobijedio demokrata Jerryja Voorhisa. Ubrzo se u nametnuo kao jedna nova generacija mladih i sposobnih političara koji znaju što rade i ne boje se reći što misle.

Čak i na početku svoje političke karijere bio je poznat kao pravi antikomunista, republikanac kojeg su mngi ljevičari optuživali da brani pravo na govor. Sa određenom strujom medija i naravno ljevičara ratovao je do kraja svoje karijere.

Ranije na početku spomenuli smo kako je morao predati ostavku zbog afere Watergate. Naime radilo se o jednoj od najvećih afera u američkoj povijesti, a odnosilo se na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu "Watergate". Dakle radilo se o mreži političkih skandala u SAD-u između 1972. i 1974. godine.

Iako se sumnjalo na njegovu upletenost Nixon nikad nije odgovarao, a ponajviše zahvaljujući novom predsjedniku Geraldu Fordu koji je donio kontroverznu odluku kojom se na bivšeg predsjednika primjenjuje abolicija, zbog čega nikad nije bio optužen. Nixon je umro 18. travnja 1994. godine nakon što je doživio moždani udar.