Tony Blair

Tony Blair
Kao vođa labirističke stranke od srpnja 1994. godine na parlamentarnim izborima 1997. godine odnosi premoćnu pobjedu nad konzervativcima kada osvaja 43,2 % glasova i većinu od 179 mjesta u parlamentu.
Tony Blair je tada postao prvim labirističkim premijerom Ujedinjenog kraljevstva nakon punih osamnaest godina. Kao kandidat laburističke stranke pobjeđuje i na izborima za parlament 2001. godine te opet 2005. Kao vođa laburističke stranke ostvaruje svojevrsni odmak od dotadašnje lijeve politike, što će postati temelj djelovanja socijaldemokratskih stranaka.

Njegovim velikim uspjehom dok je bio premijer smatra se to što je uspio izvući zemlju iz krize u koju je upala za vrijeme konzervativnih političara koji su vladali prije Blaira. Ostvario je veliki gospodarski rast te je smanjio nezaposlenost. Unatoč svemu dobrome što je napravio, kao velika kontroverza njegove karijere stavljena je odluka da se 2003. zajedno s Amerikom krene u rat u Iraku.

Tony Blair rođen je u Edinburghu u Škotskoj kao drugo dijete svojih roditelja koji su neko vrijeme provelu u Australiji, odnosno u Adelaideu gdje je otac radio kao profesor prava na Sveučilištu u Adelaideu.
Obitelj se vrlo brzo vratila u Englesku gdje je otac Blaira nastavio raditi kao profesor na Sveučilištu u Durhamu, gdje je Blair proveo ostatak svog djetinjstva.

Svoje školovanje odradio je na najboljim školama, a nastavio na visoko cijenjenom sveučilištu Oxfordu gdje je uspio diplomirati s počastima. Možemo slobodno reći kako je za vrijeme školovanja bio pod velikim utjecajem anglikanskog svećenika Petera Thomsona koji je u samom Blairu pobudio zabrinutost za vjeru i lijevu stranu politike.

Nakon završetka fakulteta upoznao je svoju buduću suprugu s kojom je dobio četvero djece: Euana, Nikolu, Kathryn, Lea i Russella.