Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989. godine i osnivač Demokratske stranke Srbije koji je kao kandidat DOS-a pobijedio Slobodana Miloševića na predsjedničkim izborima 24. rujna 2000. godine. Funkciju predsjednika obnašao je do veljače 2003. godine, a nakon izvanrednih izbora u Srbiji, izabran je za predsjednika Vlade Srbije tijekom čijeg je mandata prestala postojati Državna zajednica Srbija i Crna Gora.
Vojislav Koštunica rođen je 24. ožujka 1944. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet. Neposredno nakon završetka školovanja radio je kao asistent na Pravnom fakultetu, a samo četiri godine kasnije izbačen je s fakulteta, jer je zajedno s ostalima potpisao peticiju za puštanje profesora Mihaila Đurića.

Vojislav Koštunica danas je poznat kao osoba koja naginje na desnu političku opciju sa izrazito nacionalnim stavovima, a to je i pokazala nekoliko puta. Naime u vrijeme srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu slikao se s kalašnjikovim u rukama na mjestu odakle se pucalo na Sarajevo.

Svojih se stavova nikada nije htio odreći, a zabilježeno je kako je na dočeku Nove 2007. zapjevao zajedno s Arkanovom udovicom pjesmu “Spremite se spremite četnici”. Malo ranije izjavio je kako Oluju smatra zločinačkim pothvatom usmjerenim protiv hrvatskih Srba. Zanimljivo je spomenuti kako je nekada na početku svoje karijere radio kao član Odbora za zaštitu slobode misli i izražavanja, što je ipak u suprotnosti s njegovim kasnijim političkim potezima. Zanimljivo je spomenuti kako se nekada u našem jeziku koristio termin koštunica za voće, što se danas naziva pistacija.