Benito Mussolini

Benito Mussolini
Tijekom tridesetih godina vodio je poprilično agresivnu politiku te se u svojim brojnim aktivnostima približio Hitleru i tadašnjoj nacističkoj Njemačkoj s kojom je 1940. ušao u rat protiv zapadnih saveznika.
Nakon niza neuspjeha i američke invazije, 1943. smijenjen je s položaja i pritvoren, no vrlo brzo nakon toga oslobađaju ga Nijemci i postavljaju za diktatora marionetske Talijanske Socijalne Republike kojom je vladao do samog kraja, odnosno do trenutka kada su ga partizani zarobili i strijeljali, 28. travnja 1945. godine. Bio je to kraj vladavine Hitlerove desne ruke.

Benito Mussolini rodio se 29. srpnja 1883. godine u okolici sela Predappio, nedaleko mjesta Forli u obitelji gdje je njegova majka Rosa bila jedna od najuglednijih učiteljica u okolici, dok je otac Allesandro bio kovač i predani socijalist. Benito je imao brata i sestru, no nažalost niti jedno od njih dvoje nije dugo živjelo.

Što se tiče njegovog školovanja, pohađao je katoličku školu gdje se dosta često znao naći u situaciji omalovažavanja i to zbog svog skromnog porijekla zbog čega se više puta znao potući. Zbog čestih tučnjava bio je izbačen iz katoličke škole, stoga je nastavio dalje u državnoj školi gdje je imao najbolje ocjene iz pedagogije, jezika i književnosti. Pritom je najviše zainteresiranosti pokazivao za poeziju i glazbu.

Kad je napunio devetnaest godina emigrirao je u Švicarsku nakon čega se ubrzo zaposlio u socijalističkim novinama "L′Avvenire del Lavoratore", gdje je žestoko osuđivao postupke Turaka prema Armencima. Povremeno je znao ostati bez novca, pa je često prihvaćao slabo plaćene poslove. Bio je predan socijalist i prije svega revolucionar koji je svoje stavove zastupao poprilično agresivno. Najžešći je bio prema samoj crkvi koju je smatrao sebičnom i prije svega korumpiranom.

Nakon dvije godine boravka u Švicarskoj vraća se kući kako bi odslužio vojni rok. Vojsku je odslužio 1906. godine, a već je iduće godine položio dodatni ispit iz francuskog nakon čega se osvrnuo na pisanje kratkih priča. Nakon završetka prvog svjetskog rata okrenuo se fašizmu, pokretu koje je nastao početkom 1919. godine. Tada se Mussolini sve više okretao od svojih socijalističkih stvavova prema radikalnim desničarskim idejama. Bilo je to vrijeme kada se polako počeo uspinjati na vlast.