Bernard Madoff

Bernard Madoff
U ožujku 2009. godine Madoff je priznao krivnju za 11 saveznih kaznenih djela te priznao kako je okrenuo poslovanje na taj način da je prevario ulagače za milijardu dolara. Istražitelji vjeruju kako je prijevara počela već sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Osuđen je 29. lipnja 2009. godine na 150 godina zatvora.
Madoff je prije svega toga na samom Wall Streetu osnovao Bernard L. Madoff tvrtku čiji je bio predsjednik do svog uhićenja 11. prosinca 2008. godine. Tvrtka je duže vrijeme bila jedna od najboljih na Wall Streetu koja se bavila brokerima i ulaganjima. Naravno djelovala je tako sve do velikog skandala koji je otkrio istinu.

Madoff je rođen 29. travnja 1938. godine u Queensu, New Yorku u obitelji židovskih roditelja Sylvie i Ralpha Madoffa, vodoinstalatera i burzovnog mešetara. Madoff je rođen kao drugo od troje djece. Što se tiče školovanja završio je Srednju školu Far Rockaway, a nakon toga upisao se ne Sveučilište Alabama, gdje se učlanio u bratstvo Sigma Alpha. Nakon godinu dana prešao je na Sveučilište Hofstra gdje je diplomirao na političkim znanostima.

Uskoro nakon završetka fakulteta osnovao je vlastitu firmu, Bernard L. Madoff. Tvrtka je u početku radila s vrlo malim svotama novca, a ne trebamo izostaviti činjenicu kako mu je u početku dosta pomagao njegov otac koji je obavljao računovodstvene poslove. Kako bi se mogli natjecati s tvrtkama koje su bile pripadnice burze, počeli su koristiti inovativne tehnologije kako bi bili u korak s vremenom, a nakon što su prošli probni period, tehnologija im je pomogla da razviju NASDAQ.

U jednom su trenutku postali glavni za svoj dio posla i tako si stvorili prostor za moguće malverzacije koje su se kasnije i dogodile. Naime sam Madoff je bio na mnogo ključnih pozicija u mnogim organizacijama koje su mu omogućile da slobodno radi sve što može. Međutim kao što vidimo stvari su malo kasnije ipak došle na naplatu.