Edo Murtić

Edo Murtić
Svoj umjetnički put osim Akademije, započinje pohađanjem tečaja Dobrovića u Beogradu, nakon čega se vraća svom studiranju u Zagreb. Želeći proširiti svoje umjetničke mogućnosti, Edo Murtić odlazi 1951. godine u Ameriku i Kanadu gdje se susreo s aktualnim tendencijama apstraktnog ekspresionizma.
Svoju veliku ljubav prema umjetnosti nakon školovanja demonstrirao je velikim brojem izložbi te osnivanjem poznate grupe “Mart” 1956. godine. Potrebno je spomenuti kako je prvu samostalnu izložbu imao već 1935. godine u Zagrebu, a od 1941. okreće se novim područjima i odlučuje sudjelovati u II. svjetskom ratu, što rezultira uključivanjem u pokret otpora protiv fašizma.

Njegov život obilježila su stalna putovanja kao što smo rekli u Americi i Kanadi, a treba spomenuti Francusku i Italiju. Ne smijemo zaboraviti da je u svom bogatom životu bio usmjeren na više polja u kojima je bio podjednako uspješan, a to dokazuju i brojna međunarodna priznanja.

Tijekom svoje bogate karijere ostvario je preko 150 samostalnih i 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela bila prisutna u većini privatnih i javnih kolekcija diljem svijeta. Vjerujemo kako je sve ovo podsjetnik da se radi o osobi koja nije značila puno samo nama u Hrvatskoj nego i šire. Znači njegov rad prepoznali su mnogi, što stručnjaci, što svi ljubitelji umjetnosti koji su znali prepoznati pravu vrijednost u njegovim djelima.

Edo Murtić bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog Helsinškog odbora. Svoj je život uglavnom provodio u Zagrebu i Vrsaru, a u Zagrebu je i preminuo 2. siječnja 2005. godine.
Među njegova djela moramo spomenuti: Grob obitelji Pirker na Mirogoju, Grob obitelji Šeferov na Mirogoju te djelo u luku između kapele i arkada Mirogoju. Tu su još: Pejzaž s oblacima, Krajolik s morem, Kompozicija, Pred kućom i mnogi drugi.