Emily Dickinson

Emily Dickinson
Njene se pjesme odlikuju prepoznatljivim, jedinstvenim stilom, sa nevjerojatnim darom za riječi, spajajući pritom profinjenost osjećaja i vrhunskog intelekta. Inspiraciju za svoja djela pronalazila je u Bibliji, Shakespearu te klasičnoj mitologiji. Dakle kao što možemo primjetiti pravo priznanje kao velike pjesnikinje nije uspjela doživjeti, jer je tek nakon njezine smrti krenulo objavljivanje svih pjesama koje je uspjela završiti.
Emily se rodila 10. prosinca 1830. godine na farmi u Amherstu, Massachusettsu u uglednoj obitelji kao jedno od troje djece. Sva djeca obitelji Dickinson bila su odgajana u jednom tradicionalnom ozračju sa čvrstim načelima i vjerovanjima. Naime postoje izjave od same Emily koja je tvrdila kako je otac bio blag i topao,a majka suzdržana i hladna.

Što se tiče školovanja, sedam godina provela je na Akademiji gdje je pohađala engleski i klasičnu književnost te latinski, botaniku, geologiju i naravno povijest. Bila je odlična učenica primjerenog vladanja. Unatoč tome Emily je imala problema sa smrću kao sastavnim dijelom života.

Naime poznato je kako je bila istraumatizirana kada je umro njoj bliski prijatelj, stoga su je roditelji poslali u Boston da se oporavi. Bila je sva melankolična i iscrpljena kao da je bolovala od neke opasne bolesti. Međutim ubrzo se oporavila i vratila u Akademiju kako bi nastavila svoje školovanje. Pred kraj svog školovanja sve je više zanimanja pokazivala za književnost i pjesme. No kao pjesnikinja postat će aktivnija puno kasnije.

Umrla je 15. svibnja 1886. godine. Više od sedamdeset prijevoda odabranih pjesama po prvi je put objavljeno u knjizi "Tiše od Sna". To je prva knjiga prijevoda na hrvatski jezik ove velike američke pjesnikinje.