Henry Ford

Henry Ford
Henry Ford rodio se 30. srpnja 1863. godine, a poznat je kao osnivač Ford Motor Company. Rodio se u obitelji imigranata iz okolice Corka u južnoj Irskoj na farmi u Springwells Townshipu, koji je danas zapravo dio grada Dearborn u Michiganu, gdje se nalazi sjedište ove popularne firme. Henry Ford rodio se u obitelji od šestero djece čiji najstariji brat je bio baš on.
Još od malih nogu pokazivao je sklonosti prema automobilima, kada je već tada pokazivao kako je vrsni mehaničar. Stoga ga se uvijek moglo naći prije na nekom od očevih strojeva nego na nekim drugim poslovima na farmi.

Već sa trinaest godina susreo se sa vizijom, odnosno parnim strojem s vlastitim pogonom što ga je nagnalo da 1879. ode od kuće i to u okolicu Detroita kako bi se uvježbao za strojara. Godine 1882. vraća se u rodni Deaborn kako bi prije svega radio na obiteljskoj farmi, nakon čega postaje stručnjak u upravljanju Westinghouseovim kompaktnim strojem, što je na neki način predstavljalo prekretnicu u njegovoj karijeri.

Naime, uskoro postaje inženjerom u Edison Illuminating Company, gdje je nakon promocije u glavnog inženjera 1893. imao dovoljno novca da svoju pozornost posveti vlastitim eksperimentima na motorima s unutarnjim izgaranjem. Ti su eksperimenti kulminirali završetkom rada na vlastitom samohodu poznatijem kao kvadricikl, koji je prvi put isproban u vožnji 4. lipnja te godine.

Nakon uspješne probne vožnje, Edison Illuminating Company zajedno s ostalim inovatorima osniva Detroit Automobile Company koja je vrlo skoro bankrotirala, jer se Ford prije svega usmjerio na usavršavanje dizajna automobila, a ne na njegovu prodaju, stoga je istjeran iz tvrtke nakon čega osniva svoju vlastitu tvrtku pod nazivom Ford Motor Company koju osniva zajedno s jedanaest ostalih inovatora, a koja će kasnije postati jedna od najuspješnijih firmi.

Henry Ford preminuo je 7. travnja 1947. godine.