Hirohito

Hirohito
Hirohito se rodio 29. travnja 1901. godine u Tokiju kao dijete cara Yoshihita i carice Teimei. Službeno je postao princom nasljednikom 2. listopada 1916. godine. Što se tiče njegovog školovanja, Hirohito je pohađao dječačku školu Gakushin u koju su uglavnom išla djeca iz najviših slojeva društva. Nakon privatne škole odlazi u posebni institut za princa nasljednika koji je pohađao sedam godina.
Od 1921. godine prošao je šestomjesečnu europsku turneju, uključjujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Italiju, Nizozemsku i Belgiju. Bila je to dobra priprema za novog cara koji će zasjesti na sam vrh dinastije. Naime nakon povratka u Japan preuzeo je dužnost regenta 29. listopada 1921. godine nasljeđujući bolesnog oca kojem se pogoršalo mentalno stanje.

25. prosinca 1926. godine naslijedio je vlast od oca kojim je završila era zvana Taisho, a započela je era cara Hirohita zvana Showa. Njegovu raniju vladavinu obilježilo je sukobljavanje s financijskom krizom i osnaživanje vojske koja je imala pravo na veto od 1900. te između 1921. i 1944.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Japan je sklopio savez sa nacističkom Njemačkom i fašističkom Italijom. Pred sam kraj rata 1945. unatoč sve lošijoj poziciji Japana, car je odbijao potpisati predaju što je na kraju rezultiralo bacanjem nuklearnih bombi na Hiroshimu i Nagasaki. Bila je to situacija kada je car morao priznati poraz. Bio je to trenutak kada je Japan prvi puta imao priliku čuti svog cara na radiju.

Hirohito je preminuo 7. siječnja 1989. godine.