John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy rodio se 29. svibnja 1917. godine u Dallasu, čiji se djed Patrick Kennedy doselio u Sjedinjene Države iz grofovije Wexford u Irskoj, 1850. godine i to neposredno nakon velike gladi koja je prouzročila masovno iseljavanje iz Irske.
Poznato je kako se ukrcao na brod iz New Rossa u Irskoj za Liverpool, odakle je krenuo za SAD. Otac Joseph već je kao mladi čovjek od 25 godina postao predsjednikom jedne male bostonske banke koju je uspio spasiti od tečaja.

Kao što možemo vidjeti John. F. Kennedy rodio se u vrlo uglednoj obitelji sposobnih ljudi, a ne smijemo zaboravit spomenut kako mu je otac bio jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Massachusettsu.

John je kao mladi razvio Addisonovu bolest koja će ga pratiti do kraja života, a malo tko je mogao nešto primjetiti budući da se radilo o osobi koja je bila sklona avanturističkom stilu života, i koja je bila izložena raznim eksperimentalnim terapijama i lijekovima.

Njegov mlađi period u životu obilježen je pokušajima da uđe u vojsku što mu je bilo odbijeno, jer je bio proglašen medicinski nesposobnim, no zahvaljujući svojim političkim vezama dobio je čin potporučnika u ratnoj mornarici, odakle je brzo premješten budući da je zbog ljubavne veze s Ingom Arvad bio optužen za špijunažu u korist Hitlera. Nakon toga premješten je na Pacifik gdje je uspio spasiti člana posade nakon napada Japanaca zbog čega je dobio odlikovanje.

Svoju političku karijeru započeo je 1946. godine kad je kao kandidat Demokratske stranke osvojio mjesto zastupnika u Kongresu. Zanimljivo je spomenuti kako je na ranu političku karijeru utjecalo očevo prijateljstvo s republikanskim senatorom Josephom McCarthyjem. Svoje iskustvo koje je gradio u tom periodu pomoglo mu je da 1960. godine sovoji izbore i postane predsjednikom Amerike.

Nažalost, njegovo predsjednikovanje koje je bilo obilježeno potencijalnim napadom sa Kube i projektom Apollo, završeno je 22. studenog 1963. godine u Dallasu kada je izvršen atentat u kojem je izgubio život.