John Wayne

John Wayne
John Wayne jedna je od najvećih legendi Hollywooda koja se s više od stotinu snimljenih filmova ubraja među najplodnije filmske stvaraoce. Da je bio legenda dokazao je velik broj filmova, ali isto tako i njegovo profesionalno ponašanje na setu gdje nije glumio veliku zvijezdu nego je radio ono što se od njega tražilo.
John Wayne rodio se 26. svibnja 1907. godine u mjestu Winterset u Iowi kao prvo dijete liječnika Clydea Leonarda Morrisona i Mary Alberte, rođene Brown. Kada se četiri godine kasnije rodio drugi sin, Wayne je po djedu s očeve strane preimenovan u Marion Mitchell, koje nikada nije volio jer je bilo žensko ime.

John Wayne rodio se u poprilično siromašnoj obitelji gdje su bile česte razmirice između njegovih roditelja, budući da je majka Mary bila jako nezadovoljna životom na selu gdje su najbliži susjedi bili udaljeni dva kilometra. Kako je velik dio obitelji bio nezadovoljan životom na selu, premjestilili su se u neposrednu blizinu Los Angelesa, gdje je John radio dva honorarna posla.

U srednoj je školi bio iznimno popularan kao Duke, tako da je ime Marion zauvijek nestalo, a kada je krenuo na fakultet došlo je do razvoda njegovih roditelja, Bez novca za školovanje, a i većih motiva za fakultet odustao je od školovanja te se preselio kod prijatelja u potrazi za boljim budućnosti. Recimo da se ona jako brzo pojavila ulogom na odjavnoj špici filma "Salute".

U to je vrijeme preživljavao raznim serijalima no ipak ulogom u "Poštanskoj kočiji" uspio je doći na sam vrh glumačke scene. Ženio se nekoliko puta, a tijekom svog pomalo nekontroliranog načina života uspio se razboliti kada je dobio smrtnonosnu bolest od koje je na kraju i umro. Naime 11. lipnja 1979. godine preminuo je od raka gušterače.