Joseph Haydn

Joseph Haydn
Kao nadareno dijete što je i bio otkrio ga je ravnatelj Stephansdoma iz Beča koji je putujući tražio nadarene dječake za crkveni zbor. Joseph je itekako imao sve potrebne kvalifikacije da postane član crkvenog zbora zbog čega je slijedećih 8 godina proveo pjevajući i tako zarađujući za život.
No, kako se stvari uvijek mijenjaju tako se počeo mijenjati i njegov glas, što je zapravo i normalno, jer nikako nije mogao zadržati glas koji je imao kao dijete i sada kao mladić, uzmite u obzir mutiranje. Nažalost ta ga je situacija udaljila iz zbora gdje je dobio otkaz nakon čega je jednu noć proveo u parku kada su ga udomili prijatelji.

Tada zapravo počinje njegovo životarenje odnosno pronalaženje posla kojim će se uzdržavati i pritom nikom ne biti na teret.

Tek u 25 godini dobiva ozbiljniju priliku kad je pozvan za glazbenog ravnatelja kod grofa Morzina gdje je na raspolaganju imao svoj orkestar i slobodu da radio ono što najviše voli i želi. Nažalost ubrzo nakon toga se grof našao u financijskim problemima zbog čega je morao otpustiti Josepha.
No da ne bude sve tako crno, ubrzo nakon otkaza kod Morzina nudi mu se ista prilika kod ugledne mađarske obitelji Esterházy koja je spadala pod visoko plemstvo i koja je bila poznata po tome što je podupirala umjetnike raznih grana umjetnosti.

Dolaskom u tu uglednu obitelj Joseph je dobio potrebnu sigurnost kako bi mogao raditi ono što voli, a to mu je zaista bilo i omogućeno.

Obitelj Esterházy služio je na tri lokacije - dvorcu u Eisenstadtu, zimskom dvorcu u Beču i dvorcu u Mađarskoj. Njegove obaveze sastojale su se od skladanja, dirigiranja, svakodnevnog rada s orkestrom te postavljanje opernih predstava.

U vrijeme dok je radio za tu čuvenu obitelj Haydn je skladao većinu svojih skladbi. Međutim nakon 30 godina umire stara glava obitelji, a budući da mlađi nasljednik nije imao sluha za glazbu, otpušta odnosno umirovljuje Josepha u njegovoj 58 godini.

Kako je velik dio svog života dao glazbi i kako je imao mogućnost skladati njegov talent je ubrzo nakon otkaza prepoznat kad mu se 1790. godine javio njemački koncertni agent koji je predložio da Haydn izvede svoje simfonije s orkestrom u Engleskoj što se pokazalo kao veliki pogodak kad je postigao toliko slavu i novac.

Za Josepha smtraju da je dao veliki doprinos glazbi, odnosno da je zaslužan za nastanak kalsične simfonije i klasičnog gudačkog kvarteta. Kao osobu svi su ga znali kao izuzetno simpatičnu osobu i inteligentvog skladatelja koji je umro u dobi od 77 godine 31. svibnja 1809. godine u Beču.