Joseph Pulitzer

Joseph Pulitzer
Ime je došlo od američkog novinara i publicista Josepha Pulitzera. Radi se o osobi koja je Sethu Lowu 1892. godine, tadašnjem ravnatelju Sveučilišta Columbia, ponudila novac za otvaranje prve škole novinarstva u svijetu. U početku je sveučilište odbilo novac, no 1902. godine novi ravnatelj Nicholas Murray Butler prihvatio je ponudu.
Radilo se o ravnatelju koji je za razliku od svog prethodnika očito imao malo više sluha za takve stvari, pa i za nagrade, ali nažalost dodjeljivanje nagrada neće zaživjeti za Pulitzerova života. Poznato je kako je Pulitzer oporučno ostavio sveučilištu 2 milijuna dolara, što je realizirano 1912. godine, kada je Sveučilište Missuri imalo svoju prvu školu novinarstva. Škola novinarstva Columbia postala je jedna od najprestižnijih u svijetu.

Joseph Pulitzer rodio se 10. travnja 1847. godine u Makou u Mađarskoj u obitelji mađarskih židova kao najstarije dijete. Njegov otac Filip bio je poznat kao uspješan poduzetnik koji se bavio prodajom žita, a koji je umro kada je Joseph imao svega 11 godina. Samo nekoliko godina kasnije njegova se majka udala za Maxa Blaua. Joseph je svoje školovanje završio u privatnoj školi u Budimpešti, a sa samo 17 godina odlučio je emigrirati u SAD, bez imalo novaca.

Njegov prvi posao u SAD bio je utovarivanje robe na brodove, nakon toga radio je kao konobar te sahranjivao sve one koji su umrli od kolere. Uskoro nakon toga počinje raditi kao reporter, prvo u novinama St Louisa, a već 1872. godine kupuje te iste novine za nevejerojatnih 3.000 dolara. Nakon toga kupio je još nekoliko novina zbog čega je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području. Umro je 29. listopada 1911. godine u Charlestonu.