Radimir Čačić

Radimir Čačić
Radimir Čačić rođen je 11. svibnja 1949. godine u Zagrebu u obitelji gdje je otac radio kao tajnik Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Hrvatske i to u vrijeme kada je predsjednik bio Dragutin Haramija.
Osnovnu je školu završio u Zagrebu kao i srednju, nakon čega upisuje Arhitektonski fakultet na kojem je diplomirao u rekordnom roku.

Nakon studiranja zapošljava se u Interpublicu, poduzeću koje se bavilo pripremanjem sajmova za Ministarstvo vanjske trgovine Sjedinjenih Država. Ponudili su mu mjesto predstavnika za Istočnu Europu, ali na nagovor svoje supruge Marije, otišao je u Varaždin za boljom budućnosti.

Godine 1978. osniva tvrtku CONING čiji je bio pretežni vlasnik sve do 2000. godine. Neko je vrijeme radio kao predavač na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na poslovnoj školi Harvard business school. U dva je mandata bio predsjednik projektnih i konzalting organizacija Hrvatske, a početkom 90-ih godina jedan od osnivača tvrtke Zagal, danas poznatije kao Croatia Airlines.

Svoju političku karijeru počinje jako brzo graditi. Naime na izborima 1990. godine kao nezavisni kandidat u Koaliciji Narodnog sporazuma Čačić ima najveći postotak glasova za oporbenog kandidata u Hrvatskoj. Smatra se suosnivačem HNS-a te članom Predsjedništva od 1990. godine te potpredsjednik od 1993. godine, a od 1994.-2000. bio je predsjednik stranke.

U 2000. kada je došlo do promjene vlasti, Radimir se našao na mjestu Ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo te člana užeg kabineta Vlade. Veliki projekti kao što su autoceste i program društveno poticane stanogradnje, projekti su koji se vežu uz Radimira Čačića i svakako su najveći projekti njegovog ministarskog staža. Danas se nalazi u poziciji da ponovni bude izabran u vladu kao jedan od ministara, s tim da istovremeno prolazi najgore trenutke svog života budući da mu se sudi zbog nesreće gdje je poginulo dvoje ljudi.