Shaquille O'Neal

Shaquille O'Neal
Shaq kako su ga svi zvali, igrao je na poziciji centra, a izabran je već u prvom krugu NBA drafta 1992. i to od strane Orlando Magica. U svojoj bogatoj karijeri igrao je za Orlando Magice, Los Angeles Lakerse, Miami Heate, Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse i Boston Celticse, kada je ostvario brojne uspjehe.
U njegovu bogatu karijeru možemo ubrojiti 4 NBA prstena, jedanput je proglašavan najkorisnijim igračem lige te tri puta najkorisnijim igračem NBA finala. Shaq je petnaesterostruki NBA All-Star te je četrnaest puta biran u All-NBA momčad i tri puta u All-Defensive momčad. Kao što vidimo nevjerojatan niz odigranih utakmica i osvojenih bodova.

U razdoblju od 2000. do 2002. Shaq je uz Kobea Bryanta osvojio tri uzastopna NBA naslova, a nakon što je došlo do nesuglasica između njega i Bryanta, Shaq je mijenjan u Miami Heate. S tim je klubom igrai četiri godine, a u sezoni 2005./2006. Shaq je uz pomoć Wade osvojio svoj četvrti NBA prsten. Nakon sezone 2007./08. preselio se u Phoenix Sunse, nakon kojih se pridružio Clevelandu, da bi karijeru završio u Boston Celticsima.

Svoj put prema jednom od najvećih započeo je još u srednjoj školi G. Cole, kada je svoju momčad odveo do 68-1 omjera, a na četvrtoj godini odveo ih je sve do kraja, do titule državnog prvaka. Na tom veličanstvenom putu, skupio je 791 skok i postavio državni rekord koji još uvijek stoji netaknut.

Možemo slobodno reći da je nastavio više manje istim smjerom nakon srednje škole, kad je odlučio pohađati Sveučilište Louisiana, a tijekom svog vremena provedenog na sveučilištu, Shaq je došao do mnogih nagrada. Čak je dva puta izabran u All-American momčad nakon čega je dva puta osvojio nagradu „SEC“ za najboljeg igrača godine. Također drži NCAA rekord po broju blokiranih šuteva u jednoj utakmici sa 17 blokada. Zanimljivo je kako se 2000. vratio na sveučilište i diplomirao te tako pokazao kako je bitno imati diplomu, jer je bio svjestan da ne može igrati dovijeka.