Yuri Gagarin

Yuri Gagarin
Svi znamo da je ostvaren prvi let na mjesec, međutim koliko zapravo znamo o svim onim pilotima koji su prethodili tom povijesnom činu.
Jurij Gagarin Aleksejevič je bio sovjetski pilot i astronaut koji je prvi krenuo na putovanje u svemir kada je njegova letjelica Vostok završila svoje putovanje oko orbite Zemlje, 12. travnja 1961. godine.

Nakon tog povijesnog događaja Gagarin je postao svjetski poznata osoba te je bio nagrađen brojnim medaljama i priznanjima, uključujući i priznanje koje se odnosilo na junaka Sovjetskog Saveza. Ubrzo nakon toga postao je zamjenik ravnatelja obuke astronauta u Centru za obuku izvan Moskve koja je kasnije dobila ime po njemu.

Rodio se u selu blizu regije Smolensk 9. ožujka 1934. godine u velikoj obitelji, gdje je Jurij bio treće od četvero djece. Nažalost kao i svi ostali u tom periodu pretrpio je velike strahote rata kada su mu nacisti srušili kuću, a dvije starije sestre poslali u Njemačku na prisilni rad. Nije ih vidio sve do kraja rata kada se cijela obitelj 1946. godine preselila u Gzhatsk.

Vrlo rano tijekom svog života postao je zainteresiran za svemir, a nakon samo jedne godine studija strukovne tehničke škole u Lyubertsy Gagarin je bio odabran da daljne obrazovanje nastavi na Tehničkoj školi u Saratovu. Dok je boravio tamo pridružio se “Aeroklubu” gdje je naučio upravljati manjim letjelicama.

Nakon završetka tehničke škole krenuo je na vojni trening u poznatu školu za pilote gdje je upoznao Valentinu Goryachevu s kojom se i oženio. Nakon stjecanja diplome dodijeljen je zračnoj bazi u Murmansku u neposrednoj blizini norveške granice. Vrlo brzo je postao poručnikom Sovjetkog ratnog zrakoplovstva, a 5. studenog 1957. godine dobio je čin višeg poručnika.

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća pridružio se Sovjetskom svemirskom programu koji je primao 19 pilota, nakon toga je uslijedila povijest kada je 12. travnja 1961. godine postao prvi čovjek koji je putovao u svemir i prvi koji je preletio zemlju. Nažalost 27. ožujka 1968. godine dok je bio na rutinskom letu, on i instruktor leta Vladimir Seryogin poginuli su u padu zrakoplova MIG-15UTI u blizini grada Kirzhacha.